Icoana. Tehnici, materiale icoana, cursuri şi exemple.
Respect pentru artă

Icoana

Publicat de artex la 8 - Februarie - 2009

dsc04477-copy1-273x360 Icoana

ICOANA (gr. εικóνα, ikóna - “imagine”, “figura”)

- imagine plastica, artistica sau artizanala a unor ipostaze sau fapte ale divinitatii sau a unor sfinti. Din aceasta cauza ea este considerata sacra (mai ales in cadrul religiei crestine ortodoxe).

- expusa atat in locasurile de cult, dar si in casele credinciosilor, uneori si in alte edificii cu scopul de a evoca divinitatea.

- icoana este un termen grecesc care semnifica literalmente “imagine”. Este un cuvint misterios care poseda numeroase nivele de interpretare. Iconarul reprezinta o lume superioara, lumea adevarului etern. Dupa caderea Constantinopolului au fost pictate icoane in Creta, Cipru, in Grecia si Rusia, respectind traditia si principiile scolii bizantine.

- aceasta pictura, menita a fi venerata, pare sa fie creata in prima jumatate a secolului al V-lea, cand la Constantinopol a fost adus portretul Sfintei Fecioare cu Pruncul (Hodighitria), atribuita Sfantului Luca. Aceasta arta plamadita de teologie se imbogateste de-a lungul secolelor, pornind din catacombe, se mentine mai bine de un mileniu (330-1453).

- tehnica picturii bizantine a fost raspandita dincolo de hotarele imperiului, insa cu contributii specifice fiecarei natiuni. Refuzarea de catre iudaism a oricarei reprezentari a divinitatii se explica prin legea transmisa lui Moise (Ies.25,18-22). Heruvimii de pe Chivotul Legii, modelati potrivit vointei lui Dumnezeu, nu constituie nici o incalcare a Legii (Ies.25-15). La greci, cuvantul eikon (chip, icoana), din punct de vedere etimologic se situeaza foarte aproape de eidolon (idol).

- foarte raspandit in secolul al II-lea, simbolul pestelui reprezinta formula condensata a Crezului, compus din cinci litere IHTIS-(peste) “Iisus Hristos Theou Uios Sotir” (”Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Mantuitorul”).

- chipul sfant, icoana, devine obiect de cult in intreaga Biserica. Imparatul bizantin Leon al III-lea Isaurul s-a ridicat impotriva reprezentarii lui Hristos si a sfintilor, considerand ca asemenea reproduceri nu pot constitui obiect de venerare. Criza iconoclasmului ajunge la apogeu spre anul 730, iar Sinodul de la Hiera (754) neaga unirea ipostatica. Totusi, Sinodul VII ecumenic de la Niceea din 787 apara cultul icoanelor cu toate argumentele teologice posibile. Ziua de 11 martie 843 este instituita drept sarbatoare a Ortodoxiei.

Alte articole despre icoana...

  • Icoana pe sticla, etape de lucru la ArtSpace.ro
    Generalitati despre icoanele pe sticla Cuvantul “icoana” vine din grecescul eikon care semnifica un portret, dar nu un portret al laturii fizice, ci al celei trancedentale, destinat sa comunice spiritului, intr-o redare nu a materiei, ci
  • Icoana Bizantina, etape de lucru la ArtSpace.ro
    Icoana Bizantina - cum se lucreaza o icoana la ArtSpace.ro Cum se pregateste lemnul pentru o icoana bizantina Panoul de lemn Calitatea suportului de lemn este foarte importanta in realizarea unei icoane bizantine autentice si calitative. Adaugator la

Un comentariu pentru “Icoana”

  1. varna

    Buna,am si eu o intrebare va rog,inscriptile pe icoana cu ce se fac?
    caci vopseaua nu prinde pe foita,

    [Reply]

Lasă un comentariu